Családi adókedvezmény szabályai, igénylése | Babafalva Szülők

Családi adókedvezmény szabályai, igénylése

Közzétéve: 09 január 2011

2011. január elsejétől életbe lépett a családi adózás Magyarországon. A személyi jövedelemadózás új rendszerében már az első gyermek után is adókedvezmény jár a szülőknek, méghozzá jövedelemkorláttól mentesen – hívja fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).


hirdetés

A családok egy és két gyermek esetén gyermekenként havi 62.500 forint, míg 3 gyermek vállalásától gyermekenként havi 206.250 forint kedvezményt számolhatnak el a jövedelmükkel szemben.

Az intézkedés hatására, egy átlagos munkabérrel rendelkező, gyermeket nevelő szülő eddigi nettó fizetésénél akár 10-20 százalékkal is többet kaphat fizetéskor, illetve a többgyermekes családok többsége teljes mértékben mentesül a személyi jövedelemadó fizetése alól. A kormány célja, hogy a családok kiemelt támogatásával húsz év alatt egymillió gyermek születését segítse elő – közölte a tárca.

Ki után jár adókedvezmény?

A kedvezményezett eltartottak után lehet elszámolni az adókedvezményt, ebbe a körbe elsősorban azok tartoznak, aki után a családi pótlék is igénybe vehető. A gyermekeken kívül ide sorolhatók a rokkantsági járadékban részesülők, illetve a fogantatást követő 91 nappal a magzat, a világra jöttéig.

Bár az eltartottak után nem jár kedvezmény, de a kedvezmény összegének kiszámításakor figyelembe kell venni. Ilyen eset, ha a családban az első, felsőfokú alapképzésben résztvevő húszas éveiben járó gyerek van. Ha tehát két gimnazista gyermek mellett egy egyetemista is van, akkor három gyerek után számítható a családi adókedvezmény, de csak a két gyerek után járó 33.000-33.000 forint adó vonható le havonta.

Letölthető családi adókedvezmény nyilatkozatok

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján megjelentek az adóelőleg‑nyilatkozatok javasolt mintái. Ezeket a nyilatkozatokat annak kell kitöltenie, és a munkáltatónak átadnia, aki az adóelőleg megállapítása során a családi kedvezményt, az adójóváírást, vagy a súlyos fogyatékosság után járó személyi kedvezményt igénybe kívánja venni.

A felsorolt kedvezményeket a munkáltató csak abban az esetben veheti figyelembe a személyi jövedelemadó előlegének megállapítása során, ha a munkavállaló az adóelőleg-nyilatkozatot megteszi. Ilyen nyilatkozat hiányában a fenti kedvezményeket a magánszemély csak a bevallásában, 2012 első felében érvényesítheti.

Ez például azt jelenti, hogy amennyiben egy munkavállaló bruttó 150 ezer forint havi fizetéséből tartja el egy kiskorú gyermekét, és nem teszi meg a családi kedvezményről és az adójóváírásról szóló adóelőleg‑nyilatkozatokat, akkor a fizetéséből a munkáltató 22 100 forinttal több adót von le, mint amennyit ténylegesen fizetnie kellene. Ebben az esetben a magánszemély akár egy évet meghaladó időszakban is „hitelezni” fog a magyar államnak.

Az adóelőleg-nyilatkozatokat a bérszámfejtést megelőzően – akár január 20-ai határidőig – kell a munkáltató számára átadni két példányban. A családi kedvezmény érvényesítéséről szóló adóelőleg-nyilatkozat megtételével különösen érdemes sietni, mivel azt közös háztartásban nevelt gyermek(ek) esetén mindkét házastársnak, közös gyermek(ek) esetén mindkét élettársnak, illetve mindkét szülő munkáltatójának is alá kell írnia.


Hirdetés


36 Hozzászólás: “Családi adókedvezmény szabályai, igénylése”

 1. Dana szerint:

  Oké, de aki gyed-en van és a munkáltató nem kifizetőhely, az kinek adja be a nyilatkozatot? Csak mert az OEP telefonban mossa kezeit, hogy ők nem az apeh meg az OEP-re mutogat.

 2. Erika szerint:

  Add be a Kormányablakban.
  Esetleg nézz körbe az ügyfélkapun, lehet, hogy be lehet küldeni.

 3. Lexa szerint:

  Kedves Dana!

  Én úgy tudom,hogy ha volt állásod,amikor terhes lettél,akkor a munkáltatódnak kell elküldeni az igénylésedet,annak a cégnek,szervnek,aki bérszámfejt nekik.Én iskolában dolgozom,jelenleg gyeden vagyok,nem az iskola a kifizetőhely,hanem a Magyar Államkincstár bérszámfejt az intézménynek.Így a suli gazdasági irodájában leadtam az adókedvezményre az igénylést,és Ők elküldik jan.20-ig a MÁK-nak.Ha van munkáltató,az OEP-nek semmi köze a gyedhez,ugyanis az bér jellegű jövedelemnek minősül,ezért veheted igénybe rá a kedvezményt.
  Találtam egy nagyon jó cikket a HVG internetes oldalán:

  http://hvg.hu/itthon/20111006_csaladi_adokedvezmeny

  Ebben részletesen le van írva minden,amit tudni kell.

  Remélem tudtam valamit segíteni.

  Üdvözlettel:
  Lexa

  Ui.:Egyébként a fenti cikk annyiban nem pontos,hogy lehet év közben is igényelni a családi adókedvezményt,de a kieső hónapokat,majd csak 2012-ben a 2011.évi adóbevalláskor tudod visszaigényelni.

  • Dana szerint:

   Kedves Lexa!

   A munkáltatóm magának bérszámfejt, de mivel ők nem Egészségbiztosítási kifizetőhely így a GYED nem az ő dolguk, hanem az OEP-é, tőlük kapom a pénzem, ők vonják az adómat/nyugdíjamat stb. A munkáltatómnak ehhez nincs köze. Legalábbis szerintem. De volt aki felhívta az OEP-et és nekik sincs lövésük se semmiről, de még az APEH-nek sincs. Így kicsit nehéz ügyet érvényesíteni a kedvezmény főleg hogy 20-a a határidő :-/

 4. Andi szerint:

  A férjem külföldön dolgozik. Akkor is alá kell iratni a munkahelyén a nyomtatványt?

 5. Lexa szerint:

  Kedves Dana!

  Anyukámék könyveléssel foglalkoznak,és a Te helyzetedre a következőket mondta: nem a munkáltatódnak,hanem az OEP-nek kell leadni a családi adókedvezményről és az adójóváírásról is a papírokat.Tök mindegy,hogy Ők mit mondanak.Ha jól értettem érdeklődtél az APEH-nél is,és ők is az OEP feladatának tekintik.Anyám szerint,amit az APEH mond:az a “szent dolog”. :-))))
  (Természetesen csak akkor tudod igénybe venni a családi adókedvezményt,ha az adójóváíráson felül,még vonnak adót.Attól függ mennyi a gyeded összege.)
  A javaslat: add fel az OEP-nek ajánlva,tértivevényesen a papírokat,mert anyám szerint egyszer csak tisztába kerülnek azzal,hogy mi a dolguk.
  Magán megjegyzésem pedig az,hogy felháborító mennyire felkészületlenek az illetékes szervek!!!!

  Üdvözlettel:

  Lexa

  • Dana szerint:

   Kedves Lexa!

   Köszönöm, hogy megkérdezted! Mindenképp ezt fogom tenni. Kivárom hátha lesz valamilyen hivatalos állásfoglalás, de a határidőig mindenképp feladom. A gyed-em a maximális összeg így valamennyi adóm maradna, ha minden igaz.

   Mégegyszer köszönöm!

   Üdv:

   Dana

  • Igor szerint:

   Kedves Lexa!

   És ebben a helyzetben az OEP is írja alá a papírt és nem a munkáltató?Nekem ez azért fontos,mert mi megosztva vesszük igénybe, így nekem is le kell egyet adnom a cégemnél,csak nem tudom,hogy kivel itattassam alá a Párom részéről: az OEP-pel vagy a Párom munkáltatójával (akinek semmi köze a GYED kifizetéséhez). Azon gondolkodtam,hogy aláírattatom a Párom munkáltatójával és elpostázom úgy az OEP-nek,mert úgy is ők fogják számolni és utalni a másikat pedig leadom az én munkáltatómnál úgy, hogy a Párom munkáltatója írta alá és nem az OEP,akinek elvileg kellene vagy nem?:)

   Köszi
   Igor

 6. aranka szerint:

  én csakanyitszretnék kédezni hogynem3gyermekemvan és gyestkapok meg családit és hogy nekem járri a csaláadi ado kedvezmémy

 7. Bébicsősz szerint:

  JÓ HÍR
  Az OEP oldalán már fenn van a tájékoztató hogy ki, mit, hogyan kérhet

  CSAK amit én személy szerint sajnálok, hogy az igénylőlapon az I./2. pontnál nincs választási lehetőség – mint máshol – azaz nekem kell beírni a pontos összeget amire nem szívesen vállalkoznék, mert nem értek hozzá… gyeden vagyok (91.510,- Ft), más jövedelmem nincs és én szeretném igénybe venni a támogatást – ha van valaki aki ennyit kap és tudja a pontos beírandó összeget légyszi írjon.
  Előre is köszi!

  • Dana szerint:

   Köszi :) Kiszámolni én sem tudom hogy kell, főleg hogy eddig még nem küldtek összesítőt az adóbevalláshoz, pedig azon rajta lenne, hogy mit vontak mire.

 8. nemediek szerint:

  Sziasztok!
  Én azt szeretném megkérdezni, hogy én Gyes-en vagyok és a MÁK-tól kapom az ellátást, nekem is jár a családi adókedvezmény vagy sem, illetve hova kell beküldenem, kinek az aláírását szerezzem meg hozzá? Férjem munkanélküli (már törölték a munkanélküli nyilvántartásból is)

 9. zsanett szerint:

  “nemediek”-nek üzenem, hogy valóban a GYES adómentes, így jelenleg míg gyesen vagy nem tudod az adókedvezményt igénybe venni, de ettől függetlenül IGÉNYELNED KELL, MIHAMARABB! A munkahelyeden! Ha volt persze, terhességed előtt. Ott kell,hogy legyen már ehhez formanyomtatvány, amit kitöltesz, és a beadod, a többit már ők intézik. Teljességel tuti az infó, :-)), ugynains én is gyesen vagyok, és én is így jártam el. Most kell igényelni, és ha munkába állsz a gyes után, vagy megkezded a szabid letöltését már kapni fogod. Remélem, segítettem valamelyest. Jócccakát:-))

 10. Móni szerint:

  Érdeklődni szeretnék hogy hogy van ez a családi kedvezmény.Mert nekem az elözö házasságomból született egy fiam és két éve születet egy kislányom az élettársamtól.Most gyesen vagyok és azt mondják hogy a párom nem veheti igénybe a fiam után járó családi kedvezményt csak a lány után.Pedig ö is a családhoz tartozik meg egy háztartásban élünk.Egyik helyen számít az élet társ másik helyen nem hogy van ez?

  • Erika szerint:

   Valóban így van.

  • Tibcsi szerint:

   Sziasztok,valóban így van.A párom és én HÁZASTÁRSAK vagyunk,van 3 gyermek,1 közös kettő a párom előző házasságából van.Ő munkanélkül van,csak én dolgozom a családban,de én csak a közös/saját vérszerinti után kapom a kedvezményt.A havi 99000 helyett csak 33000-et,reklamálás után,mert a januári bérből 10000-et vett figyelembe a bérszámfejtő cég.T

 11. TomiFiu szerint:

  Sziasztok lenne néhány kérdésem:

  1. A feleségem most 11. hetes az első gyermekünkkel. Ez ugye 77. nap. A törvény szerint 91. naptól lehet ezt az adókedvezményt igénybe venni. Akkor most mi a teendő? Amikor elértük a 91. napot akkor igényelhetjük és havi szinten megkapjuk? Vagy majd jövőre egybe időarányosan?

  2. Ezt az adókedvezményt mind a két szülő igényelheti, vagy csak az egyik? Ha az egyik akkor az szabadon választható, vagy csak az anya igényelheti?

  • Erika szerint:

   Szia!
   A 90. naptól igényelhetitek.
   Az adókedvezmény megosztható. Ha az egyik szülő nem tudja maradéktalanul kimeríteni, akkor nyilatkozhattok úgy, hogy egy meghatározott összegig az egyikőtök, a többit pedig a másikótok veszi igénybe.
   (Csak adóköteles jövedelemnél van értelme a nyilatkozatnak.)
   1 gyerek után gyakorlatilag kb. 10eFt-ot tudtok levonni havonta az adóból.

   • Levi szerint:

    Szia Erika!

    Csatlakozva a fenti témához azt hallottam, hogy élettársi kapcsolat esetén a gyermek megszületéséig csak az anya igényelheti a családi adókedvezményt. Mi igaz ebből?

 12. zsu szerint:

  sziasztok!két gyermekemet egyedül nevelem.A gyerekek édesapjával élettársi viszonyba voltunk mielőtt, útjaink elváltak: a nyomtatványt neki is alá kell iratni a munkáltatójánál, ha én veszem igénybe? vagy nem kell vele felvenni a kapcsolatot mivel a csp.is nekem érkezik,és gyakorlatilag “semmi” közünk egymáshoz!!

 13. vaze szerint:

  Szeretném megkérdezni hozzá értö embertöl ha keresek havi brutto 115.000 ezret
  és van 3 gyermekem igénybe vehetek-e családi kedvezményt ha igen mennyit , ugyan is a munkahelyemen azt mondták hogy nem pedig kitöltöttem a papirokat is hozzá de nem tudom mennyit irtak rá .
  Várom mielöbbi választ . Esetleg ha jár akkor utolag meg kaphatom – e visszamenöleg.

  KÖSZÖNÖM

 14. bero szerint:

  jó napot
  Azt szeretném megkérdezni,hogy EU tagállamban lakom,de Magyarországon dolgozom és adózom,és van két gyermekem.Nekem jár a családi adókedvezmény???A munkáltató azt mondta,hogy még nem tudják,majd csak később megmondani!

 15. bero szerint:

  Azt szeretném megkérdezni,hogy EU tagállamban lakom,de Magyarországon dolgozom és adózom,és van két gyermekem.Nekem jár a családi adókedvezmény???A munkáltató azt mondta,hogy még nem tudják,majd csak később megmondani!

 16. vörösné szerint:

  én egyedülálló anyaként emelt családi pótlékot kapok két ikergyerek után,gyesen vagyok,de a férjem,voltférjem,fizetéséböl tiltják a tartásdijat,ö kérheti a gyerekek után az adókedvezményt?

 17. admin szerint:

  Kérjük, kérdéseiket könyvelő-adótanácsadó szakértőnknek az ő szakértői topikjában tegyék fel, ne itt a cikknél a hozzászólásokban, mivel azokat ő nem követi figyelemmel:
  http://babafalva.hu/klimane-kerekes-ildiko-konyvelo-adotanacsado

  köszönettel,
  admin

 18. Bogyó szerint:

  Azt szeretném megkérdezni, hogy a 90. napot betöltött magzat után már igénybe vehető adókedvezményt, utólagosan is téritik-e, vagy csak a bejelentést követően? Jelenleg épp próbaidőmet töltöm, és ennek lejártáig nem szeretném bejelenteni a munkahelyemen az állapotomat, mivel azonban a hónap első napjától leszek ténylegesen dolgozó (remélhetőleg) így előre nem tudom júniusra leadni a kedvezményes papírt. A júliusi fizetéssel elképzelhjető, hogy visszamenőleg júniusra is megkapom majd a kedvezményt, vagy csak júliustól (a 90. napon már túl vagyunk)?
  Köszönettel!

 19. ancsa szerint:

  AZT SZERETNÉM KÉRDEZNI HOGY AKINEK ÉLETTÁRSA VAN ÉS KÉT GYEREKET NEVELNEK ÉS AZOK NEM KÖZÖSEK AKKOR IS JÁR AZ A CSALÁDI ADÓ KEDVEZMÉNY .MERT A PÁROMMAL KITÖLTÖTTÜK AZ IGÉNYLŐ LAPOT,AZ ELSŐ 2 HÓNAPBAN MEG IS KAPTUK .DE AZT MONDTÁK HOGY CSAK A HÁZASTÁRSAKNAK JÁR:NEM VOLTUNK ÖSSZEHÁZASODVA AZ ELSŐ KÉT HÓNAPBAN SEM.hogy van ez?köszi ancsa

 20. Edit szerint:

  Azt szeretném kérdezni,hogy a családi adókedvezményt 3 gyermekünk után tavaly a férjem igényelte az érdekelne,hogy ha ő az egész adókedvezményt nem tudta kihasználni a maradékot én az adóbevallásnál visszaigényelhetem -e?Köszönöm. Edit

 21. renáta szerint:

  Kèrdeznèm hohy igènyelheteme sz adókrdvezmènyt ha gyerektatzàst fizetek de nem vagyok elválva?

 22. jakus szilvi szerint:

  sziasztok!Én 2 gyereket nevelek egyedül álloként,az első gyerekel tápénzre mentem a munka helyemen ,de ki rugtak táppénz allat.Más hol nem is dolgoztam.Így tehát én is igényelhetem az adókedvezményt és hogyan,hol?Várom segítségeteket!Szólj hozzá!

hirdetés

hirdetés