Változott a TGYÁS, GYED és táppénz összegének kiszámítása 2013-ban

Közzétéve: 31 július 2013

Változások léptek életbe az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak kiszámításában 2013. július 15-től.  A jogszabályváltozások nem érintik a jogosultság szabályait, tehát ugyanaz kaphat táppénzt, terhességi-gyermekágyi segélyt és gyermekgondozási díjat, aki korábban is kaphatott.


hirdetés

Azon munkavállalóknál sincs változás, akik ugyanannál a munkáltatónál dolgoznak évek óta, vagyis esetükben az előző éves, illetve a jogosultság kezdő napját megelőző 180 napi jövedelem alapján kell megállapítani az ellátás összegét.

tgyás-gyed-táppénz-összege-2013Akiknek az utolsó vagy jelenlegi munkaviszonyukban nincs 180 napi jövedelmük, mert munkáltatót váltottak, azoknál változtak a táppénz kiszámítására vonatkozó szabályok. E szerint a táppénz összegének kiszámításánál július 15-től csak annál a munkáltatónál elért jövedelmet lehet figyelembe venni, ahol a munkavállaló megbetegedésekor dolgozik.

Eddig a korábbi munkáltatóknál elért jövedelmet is figyelembe vették a táppénz számításnál. A változás eredményeképpen a munkavállaló könnyen kiszámíthatja mennyi lesz a táppénz összege. Az OEP szerint „így egyszerűbbé, kiszámíthatóbbá vált a rendszer és betegség esetén a munkavállaló is tud kalkulálni”.

Változtak a terhességi-gyermekágyi segély (TGYÁS) és a gyermekgondozási díj (GYED) összegének kiszámítására vonatkozó szabályok is. Ennek lényege, hogy csak a gyermek születésekor fennálló munkaviszonyból származó jövedelmet lehet figyelembe venni az összeg kiszámításakor. Az OEP közleménye szerint viszont „senki nem járhat rosszabbul az új szabályok miatt”. Ezért azok esetében, akiknek a gyermeke 2014. május 11. előtt születik meg, a régi és az új szabályok szerint is ki kell számítani az ellátások összegét, folyósítani pedig a kedvezőbbet kell.

Változott a jövedelemigazolás kiállítására vonatkozó szabályozás is. Ezért az OEP szerint már csak annak érdemes a jövedelemigazolást kérnie, aki olyan gyermekre tekintettel kér terhességi-gyermekágyi segélyt vagy gyermekgondozási díjat, aki várhatóan 2014. május 11. előtt megszületik. „Ez a módosítás könnyebbséget jelent a munkáltatóknak és a munkavállalóknak is” – hangsúlyozták.

A TGYÁS, GYED és táppénz kiszámítása részletesen az ingyenesen letölthető TB-kisokosban>>

HirdetésSzólj hozzá!
hirdetés

hirdetés